38 Dini Kelimeler
12:46Abdest, ahiret, ajet (ayet), besmele, dzenaza (cenaze), dzenet (cennet), ezan, hair dova (hayır dua), daba (kâbe), dafir (kâfir), idindija (ikindi namazı), iftar (iftar), jacija (yatsı namazı), kijamet (kıyamet), kijametski dan (kıyamet günü), mejt (cenaze).
Kalıp Sözler
Bir dilin söz varlığını oluşturan unsurlardan biri olan kalıp sözler, dili konuşan toplumun kültürüne ışık tutmakta, onun inançlarını, geleneklerini, toplum hayatındaki ayrıntıları yansıtmaktadır. Bu bakımdan kalıp sözler, bir dilin anlaşılabilmesi, o dili konuşan toplumun kültürünün ortaya konabilmesi için en önemli dil öğelerindendir. Gora dilinde de Türk dilinden geçmiş birçok kalıp sözün olduğu görülür:
aferim (aferin), afedersîn (afedersin), Allahušuxur (Allaha şükür), aškolsun (aşk olsun), baš-ûstune (baş üstüne), bujrun (buyrun), hajrola (hayrola), ne mutlji (ne mutlu), ozbulduk (hoş bulduk), ozgeldîn (hoş geldin), ozgeldînîz (hoş geldiniz), sabahhajrola (sabahhajrolsun) (sabah hayrola, sabah hayrolsun), sahatljer-olsun (sıhhatler olsun), seljam aljejkum (selam aleyküm), ugurola (uğur ola).
Gora dilinde kullanılan şu sözler ilgi çekicidir:
dur be arkadaš, dur bakalîm, jolunuz serbes olsun.
Bunlardan başka Gora dilinde kullanılan şu sözler vardır:
jarîm uljema dini bozar, jarîm usta binai bozar (yarım ulema dini bozar, yarım usta binayı bozar), halal mal zulum olmaz (helâl mal zulüm olmaz).
Şu ifadeler Gora dilinde kullanılırlar:
jalînvi šajit (yalancı şahit), kara orman (büyük orman), kara vuzelj (kara, esmer güzel), kara sevdah (kara sevda), fani dunja (fâni dünya).
Bazı ikilemeler Türk dilinden geçmiş olması bakımından ilgiye değerdir:
param-parxe (paramparça), jaka-paxa (yaka paça), vumle-aljem (cümle âlem).
Hayvan Adları
Hayvan adlarından bazılarının Gora diline Türk dilinden geçmiş olduğunu görüyoruz:
aslan, bulbul (bülbül), at, deva (deve), sivrisinek.
Meslek Adları
Gora dilinde Türk dilinden geçmiş birçok meslek adınının kullanıldığı görülür:
dzamdzilik (camcılık), hamallik (hamallık), kalajdzija (kalaycı), kasap
(kasap), kasaplik (kasaplık), kunduradzija (kunduracı), kujundzija (kuyumcu),
yorgandzija (yorgancı).
1 yorum